Vinderen af Rådet for Menneskerettigheders hæderspris er i år forfatter Sara Omar. Prisen bliver uddelt den 10. december.
Rådet for Menneskerettigheder giver Sara Omar Menneskerettighedsprisen 2019 for hendes vigtige kamp for kvinders og børns rettigheder.
Rådet for Menneskerettigheder
Rådet for Menneskerettigheder er nedsat af bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder og er sammensat af civilsamfundsorganisationer og offentlige myndigheder, der arbejder inden for menneskerettighedsområdet.
“Sara Omar har med stort personligt mod været med til at sætte fokus på nogle af vores mest udsatte medborgere – nemlig kvinder og børn, der udsættes for eller har været udsat for psykisk og fysisk vold. Sara Omars kamp for ligestilling er vigtig, fordi den handler om at understrege, at ingen skal leve med social kontrol, og at det virker at bryde tabuet” siger Trine Christensen, formand for Rådet for Menneskerettigheder.
Hun fortsætter:
”Selvom Sara Omars kamp kun lige er begyndt, har hendes arbejde allerede haft stor indvirkning ikke kun på den offentlige debat, men også hos blandt andre speciallæger og gynækologer, der arbejder med ofrene i sundhedsvæsnet til hverdag.”
Det betyder, at min kamp for et værdigt liv for mig selv og de tavse, undertrykte stemmer ikke har været forgæves. Den er ikke forgæves.
Sara Omar om at modtage Menneskerettighedsprisen 2019
Sara Omar er en menneskerettighedsforkæmper
Den kurdisk-fødte forfatter flygtede fra krigen i Irak i slutningen af 1990’erne og ankom som 15-årig til Danmark. Under sine studier i statskundskab debutterede hun med romanen ‘Dødevaskeren’, der er inspireret af hendes eget liv præget af vold og kønsspecifikke overgreb.
Menneskerettighedsprisen er Rådet for Menneskerettigheders hæderspris og gives til en person, gruppe eller organisation, der har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark. Prisen blev uddelt første gang i 2014.
Sara Omar har siden udgivelsen forsvaret menneskerettighederne i den offentlige debat og advokeret for kvinders ret til kropslig integritet. Hun har brudt et tabu for kvinder, ikke kun i det kurdiske mindretal, men i alle dele af det danske samfund såvel som i udlandet. Selvom hun lever med dødstrusler og politibeskyttelse kæmper hun videre:
”Jeg er rørt, stolt og af hele mit hjerte taknemmelig over at modtage den store anerkendelse fra så bredt et spektrum af respektable og beundringsværdige medlemmer af Rådet for Menneskerettigheder. Det betyder, at min kamp for et værdigt liv for mig selv og de tavse, undertrykte stemmer ikke har været forgæves. Den er ikke forgæves,” siger Sara Omar. Hun fortsætter:
“Prisen betyder, at de udsatte eksistenser, som jeg kæmper for langt om længe bliver hørt, anerkendt, set og værdsat. Og den betyder, at når man finder lyset i sig selv og styrken i sig selv, så kommer man over på den anden side af det, der hedder døden. Jeg havde ingen andre valgmuligheder end at tage bladet fra munden, skrive og tage denne kamp op, men mest af alt var det vigtigt at anerkende mig selv for præcis den kvinde og eksistens, jeg er – på trods af, at jeg gennem hele mit liv var blevet fortalt, at jeg ikke var noget værd. At mit køn var ubetydeligt, og at den eneste valgmulighed, jeg havde var at knæle og tigge om accept for overhovedet at være til. Det nægter jeg nogensinde at acceptere igen, og mit budskab til alle verdens undertrykte kvinder, børn – og mænd er: Stå stolt og oprejst, anerkend din eksistens og lad dig aldrig diktere eller pådutte. Uanset hvad andre måtte fortælle dig, er du et værdifuldt og værdigt menneske. Menneskerettighedsprisen er også til jer, der allerede står oprejst og især alle jer, der leder efter modet til at rejse jer. Jeg er med jer, og jeg vil altid være med jer. Uanset konsekvenserne.”
Om prisen
De tidligere vindere er:
2018: Forsvarsadvokat Thorkild Høyer
2017: Godhavnsdrengen Poul-Erik Rasmussen
2016: En gruppe transkønnede aktivister
2015: Whistleblower og tidligere efterretningsofficer Anders Kærsgaard
2014: Michala Clante Bendixen, formand for organisationen Refugees Welcome
Prisoverrækkelse hos Institut for Menneskerettigheder
Prisen overrækkes tirsdag 10. december kl. 15.00-17.00 hos Institut for Menneskerettigheder.
Tilmeld dig her.
Til overrækkelsen vil prismodtager Sara Omar holde et personligt oplæg om ligestilling og menneskerettigheder.